ЗА ЛЮБЧО


ЧАСТИЦА ОТ НЕЯ

13710044_1786505721578588_4744977281754654843_nМоля те, добри човече, спри се и прочети историята на едно дете, това е дете на моето дете!
Сега сме двамата сами, той, без неговата майка и аз, без моето дете.
Невенчето беше прекрасно момиче – трудолюбиво, ученолюбиво и добросърдечно. Завърши с отличие техникум по банково дело и търговия, завърши бакалвър в УНСС и учеше магистратура. Владееше английски, немски и руски език. Създаде семейство с едно добро и скромно момче – Ивайло. Много влюбени и щастливи чакаха своята първа рожба. И тук започна моят и на моето внуче- Адът на Земята.
На осми март 2002 година Невенчето и Ивайло излизат да се разходят. Тя е бременна в осмия месец – 40 дни преди термина. На тротоара са, когато изневиделица върху тях връхлита и ги удря с бясна скорост с колата си един пиян шофьор, шофьорът – убиец.
Дълго време са лежали на улицата, линейките са се забавили. Откарани са в „Пирогов“- гр. София. Когато са извадили детето от Невенчето, тя вече е издъхвала и не зная дали, милата е разбрала, че е станала майка. А зет ми беше в будна кома осем месеца и 13 дни, и на 21 ноември 2002 година , в деня на християнското семейство, почина и той.
И така, моето внуче Любчо, още неродено, остана сираче без майка и татко. От удара, скъсаната плацента и пъпната връв, липсата на кислород и недоносеност, детето не е давало признаци на живот. Дори акушерката ме предупреди по телефона да отидем в „Майчин дом“ ( където го бяха транспортирали) , да го видя, защото до сутринта може да не е живо.
Но обичта ни с Невенчето беше много силна и безгранична. Аз съм сигурна, че тя ни подари нейното скъпо детенце, за да имаме повод и причина да продължим да живеем.
Още в самото начало, поставено в кувиоз и на кислород, след направени изследвания завеждащата отделението, д-р. Слънчева ни каза, че детето е с проблем и това е ДЦП (детска церебрална парализа).
Сега Любчо е на 14 години, четиринадесет години, в които нямаме ден без процедури. Много мъки и болки, много болници и операции, много санаториуми и клиники. Слава богу, детето е със съхранен интелект и има голям потенциал. Много е мил и обичан, добър е, с чувство за хумор и милост. Не умее да пише, фината моторика му е нарушена и краткосрочната памет също. Пролази на 4 годинки, а от две-три години, когато го държа за лявата ръчичка прави неуверени крачки.
Добрите хора, докоснали се до съдбата на моето внуче, подали му ръка за помощ, споменали го с обич в молитвите си и радващи се на малките ни „победи“ в борбата ни за здраве, не са малко. Благодарение на тях, и със силата, волята за живот на Любчо, ние стигнахме до тук.
С детето се занимава всеки ден по два часа физиотерапевт, водна рехабилитация, арт терапия, психолог, логопед, специална езда и други процедури, а на есен ще е в осми клас в масово училище с ресурсно подпомагане.
Вече четири пъти сме били в клиника „Мечти“- Полша. Там имаме най-голям напредък и подобрение от процедурите. Хубаво е , поне по три пъти в годината да ходим, за да има траен ефект и подобрение. Стойността за 28- дневен престой е 5500 евро. Моля ви, мили хора, споделете с вашите приятели, със семействата си, с колегите си, с познатите си, станете опора, станете добрите ангели за моето внуче Любчо. Аз зная, че добрината ще ви се върне стократно, защото сте помогнали на едно болно сираче, без майка и татко, да бъде и той като другите дечица – здрав и с щастливо детство.
Моля ви, ако имате възможност, помогнете му чрез дарителска банкова сметка:
Райфайзенбанк
BG 25RZBB91551000646190
BIC: RZBBBGSF
Титуляар: Любомир Ивайлов Еленков
Peypal:
saniahristova@yahoo.com

P.S. Мaлко статистика, зад която стоят безброй безсънни нощи, много сълзи и мисли – така ли трябва да направим, това ли е най-доброто за детето, няма ли да сгреша?!
За всичко, което сме предприели като лечение, съм се консултирала с 3-4 и повече специалисти.
Когато го изписаха от „Майчин дом“ ,детето беше без дъвкателни и смукателни рефлекси, хранех го с капкомер. Имаше операция и на двете очички – в „Първа градска“ болница-при доктор Светла Русева, операция на адуктори и колена, операция на десен ахил – в град Пловдив при доктор Янакиев, 19 вливания на собствени стволови клетки, извлечени от кръвта на детето, поставени ниско долу в гръбначния му стълб, в клиника „Нейровита“ – гр. Москва. Операция на тестис в „Пирогов“, рязане на юздичката на езичето в „Окръжна болница“ през м. септември 2014 година в болница „Шпайзинаг“ –Виена. Операция на дясна тазобедрена става, престъргване, имплантиране на кост и поставяне на имплант, операция на двете коленe. Месец април тази година: махане на имплант и операция на двете стъпала от ортопед доктор Александър Кребс, китайска медицина. Доктор Неда Попова- иглотерапия, ел. стимулации, лазер и други, много процедури в барокамера и много, много други.